top of page

Zdravý životný štýl ako forma uctievania

Updated: May 14, 2022

Náš rušný životný štýl spôsobuje, že sa nazujímame alebo nestaráme dostatočne o naše zdravie, čo môže viesť k jeho zhoršeniu. Korán a tradícia (sunna) našeho Proroka, pokoj a mier s ním, nám ponúka nekonečnú múdrosť, koherentné vedenie vo všetkých aspektoch našeho života.


V jednom z múdrych výrokov Proroka Davida, pokoj a mier s ním, sa hovorí: “Zdravie je neviditeľné kráľovstvo”, tiež povedal, že “Jedna hodina smútku spôsobí zostarnutie človeka o jeden rok”, a nakoniec, “Zdravie je koruna na hlave zdravého človeka, ktorú vidí len chorý.”


Čo je v pozadí choroby? As-Suyuti v knihe “Prorokova medicína” (Tibb an-Nabi) uvádza šesť známych príčin všetkých chorôb;

(i) Ovzdušie a jeho čistota,

(ii) strava a nápoje,

(iii) telesný pohyb a oddych,

(iv) emocionálna nestabilita a odpočinok, vo význame nestability duševnej i navonok zrejmej v podobe hnevu, radosti a smútku, úzkosti či hanby,

(v) bdenie a spánok, kedy spánok vytvára akúsi bublinu v tele, ale zvonka telo ochladzuje, a preto spiaci potrebuje prikrývku. Bdenie je jednoducho opakom.

(vi) Uvoľňovanie a zadržiavanie. Rovnováha medzi oboma chráni zdravie.


Postupne sa budeme venovať všetkým spomenutým aspektom, z vedeckého i islámskeho pohľadu.


Ako prvý krok by sme sa mali pozastaviť a zamyslieť nad tým, čo vkladáme do našich tiel? Pre nás ako moslimov je nevyhnutné, aby sme venovali pozornosť nielen tomu, či naše jedlo je “halal” (povolené) ale aj tomu či je čisté a dobré, prospešné nielen pre naše telo, ale aj našu myseľ a dušu.


Vo Svätom Koráne čítame:


يَـٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوا۟ كُلُوا۟ مِن طَيِّبَـٰتِ مَا رَزَقْنَـٰكُمْ وَٱشْكُرُوا۟ لِلَّهِ إِن كُنتُمْ إِيَّاهُ تَعْبُدُونَ ١٧٢


2: 172. Vy, ktorí ste uverili, jedzte z dobrôt toho, čo sme vám dali a ďakujte Bohu, ak Jeho uctievate.


A na inom mieste:

فَكُلُوا۟ مِمَّا رَزَقَكُمُ ٱللَّهُ حَلَـٰلًۭا طَيِّبًۭا وَٱشْكُرُوا۟ نِعْمَتَ ٱللَّهِ إِن كُنتُمْ إِيَّاهُ تَعْبُدُونَ ١١٤


16:114 Jedzte z toho, čo vám Boh dal, jedlo dovolené a dobré a ďakujte za Božie dobrodenie, ak Jeho uctievate.


V kapitole 55, “Ar Rahman” (Ten, v moci ktorého je milosť) sa hovorí o požehnaniach a dobrodeniach, ktoré nám Allah udelil, a ako by sme mali uvažovať o všetkom okolo nás. Opakovaný verš v tejto kapitole je;


"Ktoré z darov Pána svojho obaja (veriaci spomedzi ľudí a žinov) popierate?"


Je to rétorická otázka, položená čitateľovi, ktorá skutočne vyvoláva vnútorný pocit vďačnosti.


Nádherné metafory popisujúce Raj, nútia k rozjímaniu pri predstave jej obyvateľov odetých v najkrajšom hodvábe, odpočívajúcich na pohovkách, ktorých túžby budú okamžite naplnené. Pozoruhodný je popis ovocia a potravín, ktoré sa podobajú tým v tomto svete, ale iba podľa názvu, pokiaľ ide o ich podstatu, chuť, je medzi nimi veľký rozdiel, ktorého rozsah pozná iba Allah Vševedúci.


Ibn Jareer at-Tabari, nech sa nad ním Allah zmiluje, rozprával vo svojom výklade (tafseer 1/392), že Ibn Abbas, nech je s ním Allah spokojný, v správnom výroku povedal: Nič v raji sa nepodobá ničomu na tomto svete, okrem mena. A podľa inej verzie: V tomto svete nie je nič z toho, čo je v Raji, okrem mien.


Allah nám tým naznačuje, že dobré jedlo je tiež luxus.


Z tohto dôvodu je nesmierne dôležité, aby sme prebudovali naše zvyky a návyky v zmysle dobrého a nutrične výživného jedla a vzdali sa akýchkoľvek priemyselne spracovaných polotovarov.


Varenie od nuly a vedomosť o každej jednej použitej ingrediencii, ktorá prichádza na náš tanier, je posilňujúca. Navyše pocit, že ste si niečo vytvorili sami, či už je to chlieb alebo jednoduchá polievka je sám o sebe obohacujúci.


Preto si dovoľujeme osloviť všetkých našich čitateľov o zapojenie sa do našeho projektu, ktorého cieľom je zlepšiť informovanosť o civilizačných chorobách spôsobených chémiou v potravinách a veciach, ktoré nás denodenne obklopujú, stresom a rušným životným štýlom, ktorý v konečnom dôsledku oslabuje naše uctievanie, tak v kvantite ako aj v jeho kvalite. Vaše vlastné recepty, tradičné, orientálne, výživné, ale hlavne vytvorené “od nuly”, budú postupne uverejnené v našej rubrike.


Ďakujeme a tešíme sa na spoluprácu s Vami.


Použitá literatúra:

1. https://www.bioregmed.org/wp-content/uploads/2020/10/Medicine-of-theProphet-SAAS_-Jalal-Ad-Din-As-Suyuti.pdf

2. https://islamqa.info/en/answers/240598/the-hadith-there-is-not-one-of-yourpomegranates-but-it-is-pollinated-with-a-grain-from-the-pomegranates-ofparadise-is-a-fabricated-hadith

3. https://koran.sk/wp-content/uploads/2018/09/Koran-preklad-do-slovenskehojazyka-2015-1.pdf


Recent Posts

See All
bottom of page