top of page
  • Writer's pictureKauty

Prečo muslimovia nejedia bravčové mäso?

On (Boh) vám zakázal zdochliny, krv, bravčové mäso a to, nad čím (keď bolo zarezané) bolo vyslovené meno iné než Božie. Kto by bol ale nútený , nebol by nevraživý, alebo prekračujúci mieru, ten sa hriechu nedopustí. Veď Boh je odpúšťajúci a milostivý. (2:173)

Boží zákaz


V islame veríme, že tento pozemský život je len skúškou, ktorá ukáže, kto je dobrý a kto zlý. Dobrí potom pôjdu do raja a zlí do pekla. Boh k ľuďom poslal prorokov (Adama, Noeho, Abraháma, Mojžiša, Ježiša, Mohameda a veľa ďalších), ktorí ľuďom oznamovali Božie prikázanie. Boh ľuďom cez týchto prorokov prikázal isté veci a ďalšie veci zakázal. Povedal zároveň, že všetci ľudia sú povinní prorokov nasledovať a rešpektovať Božie príkazy a zákazy. Dobrý človek je ten, kto prorokov nasleduje a rešpektuje spomínané Božie pravidlá. Zlý je ten, kto v toto neuverí a nerešpektuje to. V tomto sme neustále skúšaní. Jedným z týchto pravidiel je aj zákaz konzumácie bravčového mäsa. Je to jeden zo zákazov, ktoré treba rešpektovať. Islam nepopiera, že bravčové mäso môže dobre chutiť. To ale pre nás nie je dôležité. Podstatné je, že ide o skúšku. Budeš rešpektovať Boží zákaz a prestaneš jesť bravčové mäso, aj keď ti chutí? Ak áno, potom si sa zachoval správne. O tom je celá myšlienka. Rovnaké to je s alkoholom a s ďalšími zákazmi.


Konkrétny dôvod?

Ako moslimovia veríme, že Boh je Múdry a Vševediaci, a že nič nerobí "len tak." Vzhľadom k tomu veríme, že všetko, čo Boh zakázal, je zlé, a všetko, čo Boh prikázal, je dobré. Občas tieto dôvody zistíme a inokedy zostávajú tajomstvom. U bravčového mäsa existuje bez pochýb aj plno dôvodov, prečo bolo zakázané, ale ide často len o teórie. My sme si istí tým, že konzumácia bravčového mäsa so sebou nesie veľa zlého, pretože inak by to Boh nezakázal. To, že zatiaľ nepoznáme s istotou mnoho zlých účinkov tohto mäsa, nám ako veriacim nevadí, pretože my Bohu veríme a vieme, že nám danú vec zakázal pre naše dobro, pretože ide o zlú vec. V Koráne sa píše:


„Vy, ktorí ste uverili, jedzte z dobrôt toho, čo sme vám dali a ďakujte Bohu, ak Jeho uctievate. On vám zakázal zdochliny, krv, bravčové mäso a to, nad čím bolo vyslovené meno iné než Božie. Kto by bol ale nútený, nebol by nevraživý, alebo prekračujúci mieru, ten sa hriechu nedopustí. Veď Boh je odpúšťajúci a milostivý.“ (Korán 2:172-173)

Napriek tomu, že ranní moslimovia nevedeli takmer nič o škodlivých účinkoch konzumácie brav. mäsa, striktne dodržiavali tento príkaz.



Nezdravé?


Dnes je známe, že bravčové mäso je škodlivé a obsahuje veľké množstvo tuku (zo všetkých druhov mäsa obsahuje najviac tuku). Medicínsky výskum v posledných rokoch preukázal, že bravčové mäso je príčinou mnohých nebezpečných chorôb a je hostiteľom nebezpečného červa známym ako Treichine, ktorý sa prenáša na človeka konzumáciou bravčového mäsa. Tento zdraviu škodlivý červ sa usadzuje v ľudských črevách a svalstve a smeruje k srdcu a k svalstvu. Dnešná medicína má obmedzené možnosti pri liečbe tejto choroby. Bravčové mäso zo všetkých druhov mäsa najskôr zhnije, tak ako ryby, čiže obsahuje veľa baktérií. Okrem toho je živnou pôdou pre helicobaktera. Je dôležité poznamenať, že zákaz jedenia bravčového mäsa sa neviaže len na doposiaľ známe zdravotné dôvody. Dodržiavanie tohto zákazu je v prvom rade prejavom dôvery a znamením pokory voči Bohu, ktorý najlepšie vie, čo je pre nás dobré.


Zdoj: www.sunna.cz




Recent Posts

See All
bottom of page